Comemorarea eroilor români din Primul Război Mondial la Pizzighettone

 

În contextul seriei de manifestări dedicate Primului Război Mondial, la 23 ianuarie a.c., în cimitirul din Pizzighettone, regiunea Lombardia, a avut loc comemorarea a patru soldați români din Ardeal și Bucovina luați prizonieri de armata italiană în 1917, decedați un an mai târziu în lagărul din localitate. Manifestarea a fost deschisă de Gianfranco Gambarelli, din Pizzighettone, autor al mai multor monografii dedicate istoriei orașului său și lagărului înființat în 1915, destinat soldaților din armata austro-ungară căzuți prizonieri în timpul confruntărilor cu forțele italiene în perioada 1915-1918. Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor de acum 100 de ani explicând motivele pentru care o mică localitate din Câmpia Padului a devenit loc de detenție pentru mii de prizonieri de război.
În discursul său, reprezentantul CGR Milano, consulul George Miloșan, s-a referit la participarea românilor transilvăneni și bucovineni la marea conflagrație de la începutul secolului trecut ,, un război care nu era al lor dar la care au fost constrânși să participe’’.
Relațiile italo-române din perioada premergătoare războiului și cooperarea dintre cele două țări în perioada participării la conflagrație au constituit subiectul discursului profesorului Marco Baratto, expert în probemă. Marco Baratto a realizat cercetarea arhivelor de război italiene care a condus la identificarea mormintelor soldaților români din cimitirele lombarde.
Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnurilor României și Italiei și depunerea unor coroane de flori în capela eroilor militari.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Orizzonti Latini din Cremona condusă de Silvica Șimonca și cu sprijinul prof. Marco Baratto care s-a ocupat de relația cu autoritățile locale.
Consulul general George Bologan consideră că ” prin aceste manifestări de excepție, prin formă și mai ales conținut, oficiul consular Milano aduce un omagiu eroilor, oameni care au lăsat în urmă familii și planuri de viață, căzând la datoria pe care au respectat-o indiferent de drapelele de luptă, uneori impuse de contextul istoric și geografic, care nu le-au șters inima de români și nici nu le-au limitat valoarea virtuților de militari și demnitatea de oameni. Eroii din orice vremuri și neam, prin exemplul lor, pot reînsufleți societatea umană și mai ales pe cei care neagă orice valoare și cad în derizoriu prin comportamentul superficial. Curajul are ca fundament credința într-o idee și este singurul antidot în fața caracterelor obosite și lipsite de entuziasm și patriotism. Mulțumiri colaboratorilor care susțin acest proiect, profesorului Baratto și consulului Miloșan”. 
 

Commenti

Post popolari in questo blog

Commemorazione soldati transilvani a Como

Commemorati a Como i soldati transilvani della Grande Guerra

IL RUOLO DELLA MONARCHIA NELLA STORIA ROMENA