Manifestare culturală la Magenta dedicată personalității lui Vasile Alecsandri

 

La 17 octombrie 2015, Primăria Magenta în colaborare cu Consulatul General al României la Milano a organizat o manifestare pe teme istorice și culturale privind Bătălia de la Magenta (4 iunie 1859) și participarea poetului român Vasile Alecsandri la acest eveniment.
Au susținut intervenții: Marco Invernizzi, Primar Magenta, George Miloșan, consul CGR Milano, Marco Baratto, reprezentant al Asociației Naționale Cultul Eroilor, inițiatorul manifestării.
Bătălia desfășurată la Magenta (regiunea Lombardia), la 4 iunie 1859,  și victoria repurtată de armatele franco-piemonteze împotriva celor austriece au reprezentant un pas important pentru cauza unității Italiei. Simpatizant al cauzei, Vasile Alecsandri a luat parte la eveniment și i-a dedicat o poezie cu titlul La Magenta.
Evocarea acestui moment semnificativ pentru istoria comună a celor două popoare – român și italian, a reprezentant un nou prilej pentru punctarea solidarității și prieteniei istorice care ne unesc. Pentru a marca evenimentul, în Parcul Casa Giacobbe din localitate a fost plantat un copac, ca semn al amiciției dintre Magenta și România.
În intervenția sa, primarul Magenta, M. Invernizzi a vorbit despre bunele raporturi existente la nivelul comunităților locale și integrarea cu succes a comunității românești. A menționat că unul dintre obiectivele mandatului său este aprofundarea semnificațiilor istorice și culturale ale evenimentelor desfășurate în localitate și folosirea acestora ca instrumente pentru promovare, inclusiv în relația cu România sau Franța.
Consulul George Miloșan a evocat personalitatea poetului, scriitorului și omului de stat Vasile Alecsandri, precum și relația specială pe care acesta a avut-o cu Italia. De asemenea, a încurajat reprezentanții comunității românești să se implice mai mult în viața politică și socială a localității.
Prezentarea detaliată a activității lui Vasile Alecsandri în Italia și la Magenta a fost susținută de M. Baratto, un foarte bun cunoscător al evoluției relațiilor italo-române în perioada de formare a celor două state naționale. 
 

Commenti

Post popolari in questo blog

Commemorati a Como i soldati transilvani della Grande Guerra

Commemorazione soldati transilvani a Como

LA ROMANIA NELL'ANNO DEL CENTENARIO