Comemorarea eroilor din Primul Război Mondial la Pizzighettone și dezvelirea unei plăci comemorative dedicată memoriei soldaților transilvăneni decedați în lagărul de prizonieri din localitate

Seria de manifestări dedicate Centenarului Primului Război Mondial, a continuat cu un amplu eveniment organizat, la 21 mai ac., în localitatea Pizzighettone, Lombardia, unde a avut loc comemorarea a patru soldați transilvăneni luați prizonieri de armata italiană în 1917, decedați în lagărul din localitate. Manifestarea a fost deschisă la cimitirul local unde preotul paroh a oficiat o slujbă de comemorare. S-a păstrat un moment de reculegere în amintirea militarilor  ale căror rămășițe pământești se află în osuarul eroilor din prima conflagrație mondială. Reprezentantul CGR Milano, consulul George Miloșan, a depus o coroană de flori.
Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în incinta fortificațiilor medievale ale orașului unde a fost amenajată expoziția de fotografii ,, Românii și Marele Război’’care, în 2014, a avut vernisajul la  Palatul Cusani din Milano. Istoricul  Gianfranco Gambarelli , autor al mai multor monografii dedicate istoriei orașului și lagărului înființat în 1915, destinat soldaților din armata austro-ungară căzuți prizonieri în timpul confruntărilor cu forțele italiene în perioada 1915-1918 , a vorbit despre  semnificația istorică a evenimentelor de acum 100 de ani.  În discursul său, consulul George Miloșan, s-a referit la participarea românilor transilvăneni și bucovineni la marea conflagrație de la începutul secolului trecut care, pentru ei, a început cu doi ani înainte de intrarea României în război.
În discursul său, profesorul Marco Baratto, expert în istoria relațiilor româno-italiene,  s-a referit la cooperarea dintre cele două țări în perioada premergătoare războiului și colaborarea bilaterală în timpul participării la conflagrație. În partea finală a manifestării, în prezența autorităților locale civile și militare, reprezentantul consulatului a dezvelit o placă comemorativă dedicată militarilor transilvăneni decedați la Pizzighettone. Aceasta - donație a CGR Milano - va fi expusă în Muzeul Zidurilor din incinta fostului loc de detenție. Precizăm că este prima placă comemorativă dedicată eroilor transilvăneni din Primul Război Mondial dezvelită în Regiunea Lombardia.
Evenimentul a fost organizată de ,,Grupul de lucru româno-talian pentru pregătirea manifestărilor dedicate Marelui Război și Unirii din 1918’’ - înființat la inițiativa consulatului și  coordonat de Marco Baratto  -  în parteneriat cu Asociația Orizzonti Latini din Cremona condusă de Silvica Șimonca și cu primăria Pizzighettone.

Commenti

Post popolari in questo blog

Commemorazione soldati transilvani a Como

Commemorati a Como i soldati transilvani della Grande Guerra

5000 de români pentru viitorul oraşului Lodi